- dinsdag juli 30 2024
- Blog
Bij hydrauliek denk je al snel aan grote graafmachines of bruggen die open en dicht kunnen gaan. Waar je minder snel aan denkt, is de hydraulische technologie die ervoor nodig is om jouw auto veilig te kunnen laten remmen. Of de stoel waar je tijdens je halfjaarlijkse tandartscontrole in ligt. Hydrauliek is overal om ons heen en in dit artikel vertellen we je hoe deze technologie onze wereld door de eeuwen heen heeft beïnvloed.
De tijd van Grieken en Romeinen
Je zou het niet verwachten, maar in de moderne geschiedenis waren de Grieken en Romeinen de eersten die gebruik maakten van hydraulische technologie. Een van de eerste toepassingen was het gebruik van water voor het opwekken van kracht, zoals in watermolens. Om water op te pompen voor irrigatiedoeleinden, ontwikkelde Archimedes de naar hem vernoemde schroef. Deze vroege uitvindingen legden de basis voor toekomstige innovaties.
De wet van Pascal
In de 17e eeuw onderzocht de Franse geleerde Blaise Pascal de kracht die vloeistof kan overbrengen. Dit werk legde de theoretische basis voor moderne hydraulische systemen.
In de 18e eeuw werd in Londen een, door Joseph Bramah uitgevonden, hydraulische pers gebouwd. Met zijn vermogen om enorme krachten uit te oefenen, was dit was een belangrijke stap voorwaarts in de praktische toepassing van hydrauliek. In fabrieken ging de efficiëntie aanzienlijk vooruit doordat hydraulische systemen nu gebruikt werden voor het aansturen van machines als persen en kranen.
De bouw van de Eiffeltoren
Terwijl hydraulica zelf niet een van de belangrijkste aandrijftechnologieën was in de vroege fasen van de industriële revolutie, steeg de vraag naar hydraulische systemen enorm. Toen de revolutie rond 1750 in Engeland begon, was de stoommachine de belangrijkste aandrijfbron. De uitbreiding van de vraag naar hydraulische systemen werd verder gestimuleerd door technologische verbeteringen die de systemen efficiënter, betrouwbaarder en veelzijdiger maakten.
In de latere fasen van de industriële revolutie, in 1887, begon de bouw van de imposante Eiffeltoren in Parijs, ter ere van de Wereldtentoonstelling van 1889. Met zijn 320 meter hoogte, is de toren ongeveer even hoog als een gebouw van 81 verdiepingen. Tijdens de bouw van de enorme toren, maakte men gebruik van water-hydraulische vijzels. Dit liet de toepasbaarheid van hydrauliek in grootschalige constructieprojecten zien.
Hydrauliek in de moderne tijd
Tijdens de 20e en 21e eeuw vond hydrauliek steeds meer toepassingen in verschillende industrieën en technologieën, zoals de voertuigtechniek, landbouw, grondverzet, scheepsbouw en vele andere sectoren.
Dankzij moderne hydraulische systemen, zoals die van Van Diepenbeek Hydrauliek, en geavanceerde materialen worden prestaties verder verbetert. Belangrijk in deze vooruitgang is de ontwikkeling van proportionele en servo-hydraulische systemen. Dit systeem combineert de voordelen van elektrische en hydraulische systemen, wat resulteert in efficiënte en nauwkeurige besturing in verschillende industriële toepassingen.
En nu?
Bovenstaande ontwikkelingen hebben geleid tot de wijdverspreide toepassing van hydrauliek in onze moderne samenleving, van industriële machines tot alledaagse voorwerpen. De technologie blijft zich ontwikkelen, met een focus op efficiëntie, duurzaamheid en nieuwe toepassingsgebieden. Bij Van Diepenbeek Hydrauliek houden we alle trends en ontwikkelingen op het gebied van hydrauliek en verspaning nauwlettend in de gaten, zodat we je de beste oplossing aan kunnen bieden!